Vissa gratänger är goda att äta som en egen rätt. Jag äter gärna gratänger tillsammans med grillat eller stekt kött. Korv till en gratäng är inte heller så dumt. 

Nu blir det blomkålsgratäng

  • 1 blomkålshuvud på ca 1/2 kg
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Ansa blomkålshuvudet och dela i mindre buketter
  • Koka i saltat vatten 5 - 6 minuter
  • Häll av i durkslag
  • Stek 1 pkt tärnad bacon, låt rinna av på hushållspapper i en tallrik
  • Laga till en stuvning på 2 msk smör, 3 msk vetemjöl och ca 5,5 dl mjölk
  • Blanda ner färska eller torkade örter och en grönsaksbuljongtärning
  • Rör om tills buljongtärningen har löst sig
  • Låt en näve finriven ost smälta i stuvningen
  • Vänd ner halva mängden bacon
  • Smaka av med salt och peppar om det behövs
  • Smörj en ugnsform
  • Fördela blomkålsbuketterna i formen
  • Häll stuvningen över blomkålen
  • Tillaga i ugnen tills gratängen fått lite färg, ca 20 minuter
  • När gratängen känns färdig, sprid resten av baconet över gratängen, hacka lite persilja och garnera med det
Blomkålsgratängen passar perfekt till stekt eller grillad ryggbiff.

Skulle du också vilja ha ryggbiff, då kan du göra så här: