Ytterfilé är gott. Det finns inget som heter ytterfilé på ett styckningsschema för en gris. De flesta av oss vet att ytterfilé egentligen är benfri kotlettrad. Varför inte benämna det med det namnet?

Hur som helst är det blir gott om det tillagas i ugn och i en järngryta. Det är enkelt att laga ytterfilé, det är lätt få den torr och tråkig. Det gillar inte jag, den ska vara någorlunda saftig. Jag har skrivit blogginlägg om detta tidigare. Kolla under rubriken fläskkött i huvudmenyn. Enklast att klicka på denna länk:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Saftig-kott-i-jarngryta/

Idag serverades ytterfilén med ugnsrostad potatis, till det en sallad gjord på grönkål, yoghurt, majonnäs, fetaost, salt, peppar och solroskärnor.

Ofta är ytterfiléerna väldigt stora när de ligger packade i butikernas kyldiskar, kring 1 kg. Stora för ett litet hushåll. Inte för att vi kastar mat i vårt lilla hushåll men här bäddar faktiskt producenterna och inte konsumenterna för matsvinn. Jag tycker det är bra att vår närmaste butik styckar och packar sitt kött själva och att ytterfiléerna har en vikt på ca 450 g.